Legitieme portie
Ben je als kind (gedeeltelijk) onterfd, dan kun je een beroep doen op je legitieme portie om toch iets uit de nalatenschap van je ouder te krijgen. Je bent dan geen erfgenaam, maar schuldeiser van de nalatenschap. Hoe groot je legitieme portie is, hangt niet alleen af van de omvang van de nalatenschap, maar bijvoorbeeld ook van schenkingen die bij leven al zijn gedaan en van wat op grond van een testament kan worden verkregen. De legitimaris heeft recht op informatie om de hoogte van zijn vordering vast te stellen en kan die informatie opvragen bij de erfgenamen en een eventuele executeur.
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Stel hem hier en wij nemen contact met je op!
Stel je vraag Gerelateerde artikelen (2)
Stiefmoeder krijgt de hele erfenis! Wat nu?
Als ouders na een overlijden of echtscheiding nieuw liefdesgeluk vinden, wordt de familie een stukje groter en – hopelijk – gezelliger. Meer dan eens verandert dat echter als de ouder overlijdt. De nieuwe levenspartner wordt dan in de ogen van de kinderen, gewild of ongewild, een ‘boze stiefouder’ als blijkt dat hij of zij de hele erfenis krijgt.
Lees verder Verandert nieuwe vrouw na overlijden in boze stiefmoeder? Voorkom ruzie om de erfenis!
Een tweede huwelijk is met regelmaat de bron van conflicten over de afwikkeling van een nalatenschap. Kinderen zijn vaak onaangenaam verrast als zij zien hoe de erfenis wordt verdeeld tussen hen en hun stiefouder. Door een gemeenschap…
Lees verder