Procederen
Hoewel het altijd fijner is een nalatenschap af te wikkelen zonder tussenkomst van de rechter, ontkom je er soms niet aan: procederen. De rechter kan uitkomst bieden bij veel conflicten. Er kan bijvoorbeeld een oordeel gevraagd worden over de omvang van de nalatenschap, de verdeling ervan, over de hoogte van de legitieme portie of over het verstrekken van informatie.
In sommige gevallen kunnen partijen zonder advocaten procederen, maar in veel zaken is bijstand door een advocaat verplicht. Een advocaat zorgt voor het instellen van de juiste vordering op de juiste grondslag tegen de juiste partijen bij de juiste rechter.
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Stel hem hier en wij nemen contact met je op!
Stel je vraag Gerelateerde artikelen (6)
Als de erfenis leeg is – kan een schenking aan je broer of zus worden teruggedraaid?
Bij het overlijden van een ouder gaan alle bezittingen in de regel naar diens partner – de langstlevende. De kinderen krijgen een vordering ter hoogte van hun erfdeel op die langstlevende. Pas bij diens overlijden kunnen de kinderen hun…
Lees verder Stiefmoeder krijgt de hele erfenis! Wat nu?
Als ouders na een overlijden of echtscheiding nieuw liefdesgeluk vinden, wordt de familie een stukje groter en – hopelijk – gezelliger. Meer dan eens verandert dat echter als de ouder overlijdt. De nieuwe levenspartner wordt dan in de ogen van de kinderen, gewild of ongewild, een ‘boze stiefouder’ als blijkt dat hij of zij de hele erfenis krijgt.
Lees verder Verandert nieuwe vrouw na overlijden in boze stiefmoeder? Voorkom ruzie om de erfenis!
Een tweede huwelijk is met regelmaat de bron van conflicten over de afwikkeling van een nalatenschap. Kinderen zijn vaak onaangenaam verrast als zij zien hoe de erfenis wordt verdeeld tussen hen en hun stiefouder. Door een gemeenschap…
Lees verder Greep uit de kas door gevolmachtigd kind
In tijden van internetbankieren is het een veelvoorkomend fenomeen: vader of moeder geeft aan één van de kinderen een volmacht om over de bankrekening te beschikken en zo de financiën te beheren.
Lees verder Zwijgen is niet altijd goud — Als niet de hele erfenis boven tafel komt
Heb je het idee dat niet de alle bezittingen van de overledene in de boedelbeschrijving zijn opgenomen, en andere erfgenamen heimelijk zaken achter proberen te houden? Dan kan ze dat duur komen te staan. De wet bepaalt dat wie…
Lees verder 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor verduisteren vermogen met behulp van volmacht
In april 2016 veroordeelde de rechtbank Noord-Nederland een echtpaar tot 22 maanden cel voor het plunderen van de rekening van een oudere dame met behulp van een volmacht.
Lees verder